Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyermek nevelés

2009.09.19

Nevelés - erőszak nélkül
2002.11.06

A közelmúltban világhír lett egy gyermekét bántalmazó amerikai nő esete, amelynek a mi fogalmaink szerint hihetetlenül kemény következményei lettek az anya számára. Itthon is az utóbbi hetek egyik gyakran vitatott témája a családon belüli erőszak, ami ismét felerősítheti a vitát: lehet-e a verés a nevelés eszköze. Miközben az "igen" nyilvánosan egyre kevésbé vállalható vélemény, a társadalom jelentős többsége elfogadhatónak tartja, és feltehetően alkalmazza is ezt a büntetési formát. Létezik azonban egy másik elvárás a mindig türelmes anyáról, akinek az eszköztárából hiányzik az agresszió minden fajtája (verés, rángatás, "hideg zuhany", sarokba állítás, kiabálás, fenyegetés, ijesztgetés, stb.) Ennek az elvárásnak nagyon nehéz megfelelni, ami a tehetetlenség érzetét és bűntudatot kelthet a szülőben.

Nevelés - verés nélkül
Lehet-e büntetés nélkül nevelni? A gyermeknevelésben a kérdés szinte klasszikusnak számit. Nem lehet - hangzik a válasz. A gyermek ugyanis nem születik azzal a képességgel, hogy meg tudja különböztetni a jót és a rosszat, a lehetségest meg a nem lehetségest. Célszerűnek látszik azonban a büntetés fogalmának átértékelése. Ezen inkább egyfajta okos korlátozást kell értékelnünk, amely éppen a gyermek érdekében történik.

Verés
Talán minden családban elcsattan egy-egy tasli. Van olyan hely, ahol a "dádázás" viszonylag gyakran alkalmazott nevelési eszköz. Ám akad olyan is, ahol minden családtagnak – még a legkisebbnek is – folyamatosan tartania kell attól, hogy úgy istenigazából megverik.

Dr. Kazai Anita: Agresszió a családban
Ma még Magyarországon széles körben elfogadott "nevelési eszköz" a gyerek verése. A TÁRKI felmérése szerint a 8 osztálynál kevesebbet végzettek 90 százaléka, az egyetemet végzettek 67 százaléka tartja a pofozást szülői jognak. A katolikusok és a magukat az egyház tanítása szerint vallásosnak tartók az átlagnál magasabb arányban vélik úgy, hogy a verés eszköz a gyermek engedelmességre nevelésében.http://www.kkapcsolat.hu/el_konyv/legalabb/diakjog1.htm#Bántalmazás
Senkinek nincsen joga megütni egy gyereket pusztán abból eredően, hogy a gyerek életéveinek száma nem érte el a tizennyolcat. A testi épség és a becsület jogi védelme - függetlenül az életkortól! - megillet minden személyt. A gyerek bántalmazásának jogi kérdései tehát ott kezdődnek, ahol a felnőttek bántalmazásának jogi kérdései befejeződnek. A gyerekeket megilleti mindaz a jogi védelem, amely a felnőtteket, sőt még speciálisan más is, hiszen a gyermek - éppen életkori sajátosságai miatt - különös védelemre és elbánásra szorul. Ez nemhogy tágítaná a gyerek bántalmazási lehetőségeinek körét, hanem speciális szabályozással szűkíti is azt. (Például egy munkahelyen történő pofozkodás nem feltétlenül jelenti a munkaköri kötelezettség súlyos megszegését, míg egy pedagógus esetében a gyerek bántalmazása konkrét szakmai jogszabályt sért, s ezért súlyos fegyelmi vétség.)

A legvédtelenebb: az ember gyereke
Mit értek az egészségügyiek bántalmazásán? Igen profán dolgokat, amikkel nap mint nap lehet találkozni. Sok orvos úgy viselkedik, mintha a gyerek nem érezne fájdalmat. Például vérvételkor lefogják, ahelyett, hogy a szülő ölébe adnák, vagy sebészeti kötözést látnak el fájdalomcsillapítás nélkül.

Megrázott csecsemő szindróma

Miért kapott a fenekére Hide-Kun, avagy gyermeknevelés Japánban
Láttam másfél éves gyereket 1 óra leforgása alatt csokifagylaltot kenni a világoskék szőnyegre, gyönyörű teáscsészét ripityára törni, 10 db zsírkrétát apróra morzsolni, beledolgozni a ruhájába, és a maradékot a szájába tömni. A mamája ezalatt hol a törlőrongyot hordta, hol a porszívót, közben mellesleg meg is szoptatta a gyereket, és egyetlen egyszer sem emelte fel a hangját.

A testi fenyíték témája a 19. századi magyar neveléstankönyvekben

Fűzfavessző, mint nevelési módszer

Ajánlott témák e társalgóból
Segítség! Nem ismerek magamra!
Gyerekfenekelés

 

 

Nevelés - erőszak nélkül
2002.11.06

12 dolog, amivel el tudja kerülni, hogy a gyerekén vezesse le dühét

Fel sem kell emelnie a kezét ahhoz,
hogy bántsa a gyerekét: szavakkal legalább olyan fájdalmat okozhat, mint az öklével. Amikor legközelebb úgy érzi, a mindennapos gondok annyira feldühítik, hogy valakin le kell vezetnie…ne tegye! Próbálja inkább ki az alábbi ötletek bármelyikét. Ne feledje: higgadjon le. Ne a gyereken akarja levezetni.

Inkább:
1.    Fogja be kezével a száját, és számoljon el tízig. Vagy inkább húszig.
2.    Hagyja abba, bármit is csinál – szorítsa össze a száját, és lélegezzen jó mélyeket.
3.    Hívja fel gyorsan egyik barátját, és mesélje el neki, mi borította ki.
4.    Hívja fel a pontos időt.
5.    Kezdjen el hangosan számolni vagy az ábécét felmondani.
6.    Ha van, aki ott marad a gyerekekkel, menjen és sétáljon egyet.
7.    Zuhanyozzon le jó forró vízzel, vagy mossa meg az arcát hideg vízben.
8.    Keressen egy tollat, és írja le, amit gondol.
9.    Hunyja be a szemét, és képzelje el, milyen lenne, ha magának mondaná valaki azokat a dolgokat, amit a gyerekének mond.
10.    Kapcsolja be a tévét vagy a rádiót.
11.    Szorítson magához egy nagy párnát.
12.    Hívjon fel egy segélyvonalat, és kérjen információt a gyerekbántalmazás hatásairól.

Higgadjon le. Ne akarja a gyereken levezetni.

Segélyvonalak:
NANE Bántalmazott nők és
gyerekek segélyvonala    80/505-101
Kék Vonal gyerekeknek és fiataloknak    80/505-000

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.